HTML

Mitnemértesz???

"Ha egy kérdés megoldható, felesleges aggódni miatta. Ha nem lehet megoldani, az aggódás sem segít."

Friss topikok

2007.03.11. 06:57 mitnemertesz

2007. 03. 11., vasárnap - NAGY SZAVAK JÖNNEK 1. RÉSZ

     

Felmerült bennem a kérdés, hogy ha sem születésünkről, sem halálunkról mi döntünk, akkor miért pont a kettő közötti tevékenységeink lennének azok, amelyeket magunk választunk meg?

Levezetés

1. A születésünk időpontjába, körülményeibe nincs beleszólásunk.

2. Halálunkat sem magunk választjuk, hiszen legtöbb esetben nem akarunk meghalni valójában. (Még az öngyilkosok sem.)

3. Egész életünk minden mozzanatában felmerül az idegenkezűség gyanúja. "Ezt én nem így terveztem. Másképp szeretném, de a körülmények."

4. Ha el tudjuk fogadni ezt a tudatot, máris megoldódni látszik a "Mi az élet értelme?" kérdés.

Az én számból a megoldás furcsának, félelmetesnek és talán kicsit meglepőnek hangozhat: Az élet értelme önmagunk és hitünk megtalálása, démonaink legyőzése, világképünk összeegyeztetése a mindenkori világnézettel és rajtunk kívüli fizikai valósággal. Mivel ez igen embert próbáló és/vagy követelő feladat, sokan elmismásolják, elbagatellizálják a kérdést. Nem lehet és szabad rájuk haragudni: ők tudatosan ezt választották, hagyni kell őket. Aki van oly szerencsés, és idejekorán (értsd: életének alkotó felében) képes ezt megérteni, máris hatalmas lépést tett előre saját lelki fejlődésében.

A hit mibenlétének kérdése ehhez képest másodlagos. Teljesen mindegy, mit választunk, vallást valamilyen egyház kötelékében, avagy saját gondolatainkat tartjuk igaznak. Minden hit alappillére úgyis mi magunk, az ember.

Egyfajta boldogság, revelváció lesz úrrá rajtunk, ha e legfontosabb kérdésre választ találunk. Mi mást kívánhatnék magamnak és embertársaimnak, minthogy megszabaduljunk e legnagyobb tehertételtől?

Ha ez megtörtént, az élet maga, minden kényelmetlenségével együtt oly könnyűnek tetszik, hogy szóra sem méltatható.

1 komment

Címkék: vallástan


A bejegyzés trackback címe:

https://mitnemertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr545260

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nigga 2007.04.02. 19:13:19

Tök zsír, amit leírtál, 2 dolog nem releváns szerintem.

Az öngyilkosságot elkövető emberek nem csak segélykiáltásból vagy figyelemfelhívásból követik el tettüket - avagy inkább különítsük el őket a valódi öngyilkosoktól. Aki igazán meg akar halni azt nem fogja senki megállítani, és ő valóban azért teszi meg a tettét, mert számára elviselhetetlen az élet.

A másik az élet értelme. Tudatos individuumunkból adódóan mindenféle képleteket vagy hosszú eszmecseréket folytathatunk arról, hogy mi is valójában az élet értelme, valójában az, ami ebben az elkorcsosult világban (legalábbis Mo.-on)már abszolut nem állja meg a helyét: fajfenntartás.
A hangyák és a kacsacsőrűemlős is magasról fossa le az egész evolúciót és az élet értelmét, csak fenn akar maradni, szaporodni - életösztön.
Elvileg mi is ezt csinálnánk csak megakadályoznak benne az olyanok, mint beszéd, társadalom, alkotmány, btk, autópályamatrica, elektromos ablakemelő, plazmatv, ülésfűtés - ami azt hisszük hogy kell, pedig nem fontos.
süti beállítások módosítása