HTML

Mitnemértesz???

"Ha egy kérdés megoldható, felesleges aggódni miatta. Ha nem lehet megoldani, az aggódás sem segít."

Friss topikok

2006.12.06. 12:08 mitnemertesz

2006. 12. 06., szerda - ÓKETTŐ

     

Egy tegnapi hírre érkezik a reflekcióm (http://index.hu/velvet/ciki/cikihirek/?main&290878)

Hát ezt is megértük oly sok viszontagság után. Úgy lehet most már oxigént vételezni, mint hurkát a boltban. Bár egyelőre még csak a New York-iaknak adatik meg a lehetőség, az ára is egekbe szökő, ha már oxigén. Korábbi japán pályatársa olcsóságát és illatát sem képes hozni, így jövője felettébb kérdéses.

Lassan megszűnik a sci-fi irodalom szükség híján. Minek írni arról, ami 5-10 éven belül úgyis megvalósul? Az emberi elme már rég túllépte saját korlátait, képes bármit megvalósítani, ami furcsaságnak tűnik. Rossz belegondolni, hova vezet ez, és főleg mivégre?

A kivetítős billentyűzettel az író bárhol gépelhet, akár téglafalon harántfekvésben. Tornagépek sokasága gondoskodik lelkünk békéjéről, melyet testünk tökéletesítése révén óhajtunk elérni. Instant lett a kultúra is, metrókon olvasható. Az embert felemészti a maga alkotta technikai közeg. Hovatovább, nem lesz falu, állattartás, állatkertekben lehet majd megszemlélni húst adó táplálékainkat. A Föld lassan összerogy alattunk, de mind többre vágyunk, abban reménykedünk, a megváltást mi hozzuk el magunknak. Ó, ember, miért hiszed, hogy fejlődsz, javítod a világot, mikor világosan látszik, saját magad ellen dolgozol?
Megvalósítunk mindent, miről eleink álmodtak évekkel korábban, de se boldogok nem vagyunk, se tökéletesek. Ennek rendeljük alá minden cselekedetünket, hajszolunk valamit, és ha elértük, elrohanunk mellette. Nemhogy megállni, de még gondolkodni sem vagyunk hajlandók a hasznon. Készleteket halmozunk, műanyaggal művilágot építünk, közben tapossuk, öljük egymást minden színtéren.

Kötelezőnek érezzük, hogy egyfajta modellnek feleljen meg az életünk, családdal, házzal, jóléttel. Azon kevesek, kik ellenszegülnek, kirekesztődnek, pedig nem kérdőjel normalitásuk. Én innen kívánok sok sikert annak a maroknyi csapatnak, kik az idealista humanizmus eszméjében hisznek. Vivát és ragadd meg a napot, mert a holnapot elvették tőled!

7 komment

Címkék: kösszélet gyakorlati elmélet


A bejegyzés trackback címe:

https://mitnemertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr3221327

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

íLeontopodium · http://leontopodium.blog.nol.hu 2006.12.06. 17:35:24

A lelkemből szóltál, napok óta forgatom ezeket vagy hasonló szavakat.
Valószínűleg azt az utat végig kell járnunk ahhoz, hogy az igazi értéket felismerjük. És persze ha nem lenne az ember ennyi mozgató erővel megáldva, akkor még mindig ősemberek lennénk.

íLeontopodium · http://leontopodium.blog.nol.hu 2006.12.08. 10:08:30

Azért kell sokat élnünk, hogy mindent kipróbáljunk és amikorra végre letisztul minden és végre értjük a világot, akkor szépen meghalunk.

mitnemertesz · http://mitnemertesz.blog.hu 2006.12.10. 12:09:13

Köszönöm mindenkinek ezeket a hozzászólásokat, jó látni, hogy vannak gondolkodó emberek körülöttem.
Ráadásul nem is akárhogyan gondolkodnak! :)

Most mondjam, hogy mindenkinek igaza van? Valóban nem lehet pusztán fehéren, vagy feketén látni a világot, botorság is lenne. (Remek a tanmese, köszönöm!) Ellenben a tendencia engem mégis arra emlékeztet, hogy csinálunk valamit, majd mikor végeztünk vele és boldogan hátradőlhetnénk, inkább ráerősítünk, és nem élvezünk semmit az eredményből.

Humor és optimizmus dolgában hálistennek hasonlítunk, úgyhogy nem félek semmitől. Igaz, bizonyos tapasztalatoknak híján vagyok, de másfajtákkal köteteket tudnék megtölteni. Létezik olyan, hogy naív tisztánlátás? :)))) Én is tanulok folyton, persze, és ez is így van rendjén. Még nem tudom, miért vagyunk itt, de szeretném kideríteni. :)

Mindenesetre vigasztal, hogy vannak ilyen emberek körülöttem, mint ti. Nincs veszve minden! :) Vigyázzatok magatokra, ne hagyjátok elrontani lelketek, és legyetek mellettem. Erősítsük egymást hitünkben és szellemünkben!

íLeontopodium · http://leontopodium.blog.nol.hu 2006.12.11. 16:44:23

Jójó, de mikor írsz megint?

Leontopodium · http://leontopodium.blog.nol.hu 2006.12.12. 12:19:08

Nincs is annál rosszabb, mint úgy írni, hogy követelik :)

Leontopodium · http://leontopodium.blog.nol.hu 2006.12.12. 13:23:28

EZ úgy érzem, hogy kapcsolódik a témához: (Hamvas Béla) "A tudomány nem képes lemondani arról a tévhitéről, hogy a dolgok lent erednek, és alulról fölfelé mennek. Ez a rousseau-i szentimentalizmus benne, azt hinni, hogy a kultúra eleje az erdőben van. Később gorombább lett, amikor pozitívnak vallotta magát. Hiába látja be, hogy nem a városi templom épül a falusi mintájára, nem a művelt ember gondolkozik és öltözik a vad szokás szerint, nem a város táplálkozik a vidék ízléséből, hanem fordítva, a tudomány nem tudja levetni azt a hitet, hogy a dolgok származását alulról kezdje, és belássa, hogy éppen nem az az egyszerűbb, a világosabb, az elemibb, ami lent van, hanem ami fent. A zseniális ember közelebb áll a kezdethez, mint a paraszt vagy a vad. És a tisztult, világos, elemi jelenségtől az ember minél távolabb lép, annál zavarosabb, kétesebb, bonyolultabb és összetettebb lesz."

Leontopodium · http://leontopodium.blog.nol.hu 2006.12.12. 14:15:10

És még egy fontos gondolat:"Az ősi és első ember nem az anyagból, a sötétségből merült fel, nem, mint a materialista tudomány állította, az ember primer fokon állat volt, és a tudattalan óceánból lépett ki. Az első ember a világ ősi alapformája volt. Kozmikus jelenség. Őslény, akikben az isteni származás világos tudata élt. Az ősi ember a homo aeternus, az örök ember. Nem anyagból van és volt, hanem a természet-szellem-lélek egysége, s akinek létét tudatosan választott ideák, felső Hatalmak sugárzó jelképei irányítják. Az ősi embernek ismertetőjele a nagy és világos értelem, vagyis tisztán él benne a logikus gondolkozás értelme, az érzék a világ ősharmóniájának felismerésére. Az ősember a makropsziché. Mert az ember nem földi, anyagi lény, hanem kozmikus rang. Az ősember az isteni ember. "
süti beállítások módosítása