HTML

Mitnemértesz???

"Ha egy kérdés megoldható, felesleges aggódni miatta. Ha nem lehet megoldani, az aggódás sem segít."

Friss topikok

2007.07.05. 08:37 mitnemertesz

2007. 07. 05., csütörtök - MOST

Mit jelent az, hogy "Carpe Diem"? Hajlamosak vagyunk neki azt a jelentést tulajdonítani, hogy "Ragadd meg a napot!", azaz "élj a mának!". Talán valóban ez a mindenki által elfogadott nézet, én mégis finomítanám a szólást: "Éld a mostot!".

Kezdjük ott, hogy az ember időből él. Már amennyi adatik neki, kinek több, kinek kevesebb, egyben biztosak lehetünk: nem tudjuk, mennyi. Így azt sem vagyunk képesek előre megmondani, hogy túléljük -e a mai napot, és holnap ugyanúgy felkelünk -e. Nyilván vannak hajlamosító tényezők a halálra, és ennek ellenkezője is igaz, ám itt a lényeg a bizonytalanság. Számolhatunk napestig valószínűséget, a végeredmény mindig ugyanaz lesz: nem tudjuk. Itt és most eltekintenék az idő egyébként teljesen abszurd fogalmától, hisz ilyen nem is létezik egyáltalában. Egyedül mi tulajdonítunk neki ennyi tartalmat és ekkora jelentőséget.

Soha nem tudhatjuk, mi mindent nem teszünk meg, hogyha nem tesszük meg. Ezért tegyünk meg mindent AZONNAL, amit csak képességeink lehetővé tesznek. Legyen ez családnevelés, önfejlesztés, áldozati munka, ami csak jólesik. A kontrollt pedig hagyjuk meg a világnak, úgysem engedi messzire báránykáját, erről nap mint nap meggyőződhetünk.

Aki a mostot éli, az azért nem aggódik tettei következményei miatt, mert tudja, hogy minden egyes pillanat, amelyet kapott, teljesen kitöltött és úgy jó, ahogy van. Éppen ezért szintén ne aggodalmaskodjunk a "helyes -e?" kérdéseken. Az a helyes, amit teszel és úgy helyes, ahogy teszed.

Sokan nem nyughatnak, egyre újabb feladatokat, megoldandó problémákat találnak ki magunknak. Illetve nem is kitalálják és maguk elé tűzik, hanem annak tekintik az életet. Ez pedig hatalmas különbség. Lehet így is élni, persze. De miért ne élnénk ennél jóval egyszerűbben?

Szólj hozzá! · 1 trackback

Címkék: gyakorlati elmélet


A bejegyzés trackback címe:

https://mitnemertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr98112006

Trackbackek, pingbackek:

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása