HTML

Mitnemértesz???

"Ha egy kérdés megoldható, felesleges aggódni miatta. Ha nem lehet megoldani, az aggódás sem segít."

Friss topikok

2007.04.24. 12:17 mitnemertesz

2007. 04. 24., kedd - KRITIKÁTLAN TÖMEG

 

Critical Mass, azaz kerékpáros felvonulás volt vasárnap délután a székesfővárosban. Ennek kerékpárosként örülnöm kellene, hogy végre ennyien, végre ilyen nagy csinnadrattával, és rendesen, nem autótükröket törve képesek voltak kiállni egy ügyért. Persze, szép lenne ez a kerékpáros téma nélkül is, ha lenne. De nincs. Nincs, amiért egy tömeg kiállna, nincs eszme, melyért öntevékenyen szerveződne bárki, hobbiból. Ez most olyasmi, de azért valljuk be egy kétmilliós fővárosban 50 ezer fő csekélység. Én nem dobom magam hanyatt ez előtt, még akkor sem, ha tudom, hogy alig pár év alatt nőtt ekkorát a massza, párszázból. Szép, szép, de messze még az elég.

Pár politikusnak látszó entitás befurakodott persze, némelyiknek (S. L.)  talán valóban ott a helye. Az igazi katarzis idén is el fog maradni, mint ahogy elmaradt a Kóka által kinevezett kerékpár-biztos vagy akárki érdekérvenyesítési képességének hiánya miatt. Nem lesz változás, szépen megsimogatják a buksinkat, és dolgozik tovább az olajlobbi.

De ne legyen igazam, legyenek min. 1, de inkább 2 sávos kerékpárutak, amelyet olyan felelősségteljes és öntudatos emberek használnak, akik nem hasonlítják magukat sem autósokhoz, sem gyalogosokhoz. Saját öntudatra ébredt tömeg, mely bátran kiáll a szélbe, és nekifeszül a bürokratizmus idiotizmusának. Betartott törvények, használható eszközök, utak, támogatott programok, és még ki tudja mi minden valósulhat meg.

Látszik, nem pénzkérdés. Elszántság és akarat. Az kellene ebbe az országba, de még hogy!

Miért nem voltam? Mert végre félisteneket bámulhattam a sportadón, ahol egynapos kerékpáros verseny  volt (Amstel Gold Race). Volt eddig is ilyen, rég indult már a szezon, valahogy mégis mostanra sikerült szabaddá tennem magam vasárnap délutánra. Ráadásul tömegben biciklit tolni nem az én világom, mentem volna ki inkább, és hajtottam volna a lovat, míg bírom. Elvégre erre való a kerékpár, nem? Ehelyett döglöttem kényelmes pozitúrában, míg a félistenek izzadtak és tekertek helyettem. :)

4 komment

Címkék: bringa kösszélet


A bejegyzés trackback címe:

https://mitnemertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr4462824

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

noé 2007.04.24. 15:27:47

Szerintem a CM igenis olyan amitől hasra lehet esni. És igenis el lehet tőle ájulni. Van ugyanis hatása. Több ember kerékpározik, több pénz jut a kerékpározásra, és ha lassan is, de egyre több kerékpárút épül (igen, sajna néhol csak festődik). És a katarzis nem jön át a hiradón. Ahhoz bizony ott kell lenni és emelni kell. És az a katarzis az ember eszébe jut, amikor gondolkozik, hogy bringa vagy autó.

mitnemertesz · http://mitnemertesz.blog.hu 2007.04.24. 16:56:03

Hát nagyon meglepődnék, ha az emberek pusztán a CM miatt pattannának nyeregbe. Szerintem ez inkább azért van, mert lassan egyedül gyalogosként vagy bringával lehet közlekedni, esetleg metróval vagy villamossal, ha felférsz. Busz, troli, autó mind bedugul, és a legtöbb ember, aki megteheti, a legolcsóbb alternatívát választja, helyesen!

De ez a város egyáltalán nincs felkészítve kerékpáros közlekedésre, mint ahogy ekkora autós terhelésre sem. Az elmúlt 30 évben megállt a fejlődés, szidják is az autósok is teljes joggal az egészet. Kátyús, dugós, használhatatlan.

Több kerékpár út épül igaz, de csak ennyi igaz belőle. Az, hogy koncepciótlan az egész, használhatatlan nyomvonalakon fut, arról valahogy mindenki elfeledkezik. Ami van, az alkalmatlan közlekedésre. Városnézésre esetleg, gyereket tanítani tökéletes, csak épp a célját nem tölti be. És amíg ez nem változik, addig aki haladni akar, kénytelen az autók közt kockáztatni önnön és közlekedő társai testi épségét.

Én akkor leszek boldog, ha kézzelfogható eredményeket tudnak felmutatni azok, akiknek érdekük fűződik ehhez. És ez nem évi 1-2 mutassuk meg magunkat akció, hanem évközbeni kőkemény munka utáni eredményismertetés. Nem nagyon emlékszem az elmúlt 1 évben bármilyen kerékpáros vonatkozású médiaeseményre, ami azokhoz is eljut, akikhez kell. Mert az egy dolog, hogy én tudok róla, de nem nekem kell. Meg kell mutatni, hogy van alternatíva, és ha áldozunk rá, lehet kényelmesen is közlekedni. Hidd el, rengeteg olyan ember van, akinek csak egy kis lökés kellene, őrzött tárolók, emberközpontú kerékpáros-barát város. Ezt hiányolom...

noé 2007.04.25. 10:16:04

A kerékpározás Budapesten divat lett. Igaz, hogy még csak egy szűk kör számára, de akkor is divat. Menő futárnak lenni, menő bicajjal járni mindenfele és ezt a "futárkultuszt" a CM és az azt szervező futárok és nem futárok terjesztették el. Az, hogy médiaesemény nem volt, a pénz hiányának köszönhető. Mert itt nincs egy vagy két ember, aki sok pénzért meg tudja fizetni a szereplés vagy rendezvény árát. Itt olyan emberek vannak, akik egyenként nem kifejezetten gazdagok de mivel sokan vannak, máris kicsikartak pár milliót a költségvetésből csak a kerékpározás számára. Már csak jól kell felhasználni ezt a pénzt és meglesznek azok a kézzelfogható eredmények, amikre jogosan vársz Te is, én is. Ne felejtsd el, hogy egy hatalmas város gondolkodásmódját, közlekedési kultúráját szeretnénk megváltoztatni. Ehhez mindneképpen türelem kell. A CM re pedig azért van szükség, hogy mindneki lássa, hogy ez nem pár ember vágyálma, akik látták többek közt Amszterdamot, hanem jogos igénye a város lakóinak. Nagyon sok tizenéves ragyogó tekintetét láttam a CM en. Ez a sok fiatal mind úgy cseperedik fel, hogy látja az alternatívát és érzi azt is, hogy egy jó célért érdemes elmozdulni a TV elől. És amikor másnap a kerékpárosok egymásra kacsintanak, akkor ez a melengető érzés segíteni fog a hidegebb napokon is a kerékpárra ülni. Minden hétköznap.
Lehet, hogy a vége kicsit hatásvadásznak tűnik, de igaz.

mitnemertesz · http://mitnemertesz.blog.hu 2007.04.25. 10:44:11

Ehhez nincs mit hozzáfűznőm, egyetértek vele(d). És én is ezt szeretném elérni, csak nem hiszem, hogy ez az eszköz kellőképpen erőteljes ahhoz, hogy elérjük. :)

Annyit megjegyzés engedtessék meg, hogy én ezt már jópár éve érzem. Mármint, hogy divat lett, mindenki mindenfele azzal jár, csak hát az infrastruktúra nem fejlődött, sőt! :(
süti beállítások módosítása